top of page

Zelené dárky na poslední chvíli

Velký vánoční zero waste blog X:

Nestíháte? Ani na poslední chvíli nemusíte pořizovat nesmysly, ale seženete dárky, které přinesou radost a neskončí hned po Vánocích v popelnici.



Někteří prodejci budou mít letos otevřeno až do poslední chvíle, takže zkontrolujte otvíračku a případně zkuste ještě zaskočit do nejbližšího bezobalového, farmářského nebo designového obchůdku. Ve větších městech fungují také doručovací služby jako Wolt nebo Liftago, které vám ještě 24. prosince přivezou až ke dveřím různé lokální a eko výrobky. Nebo zaběhněte do nejbližší knihobudky či reuse centra, určitě se tam najde nejeden poklad.



A pak to samozřejmě jistí dárkové poukazy a vouchery. Dneska už je nabízí snad každý, i menší prodejce, takže i v tomto případě můžete sáhnout po udržitelné kvalitě z místní produkce. Návod je jednoduchý: Stáhnout – vytisknout – vložit do obálky. Vyšší level udržitelnosti: Tiskněte na recyklovaný papír a vyrobte vlastní obálku z použitého (balicího) papíru. Ještě vyšší level udržitelnosti: Vyrobte ručně (a upcyklací) i poukaz a věnujte dotyčnému svůj čas, třeba v podobě hlídání dětí/pejska nebo společného výletu.


1. Poukaz na bio,/eko/zero waste kosmetiku a další produkty


2. Poukaz na spodní prádlo a zero waste menstruační pomůcky


3. Poukaz na DIY kurz nebo workshop


4. Daruj strom


5. Poukaz na český udržitelný design


6. Poukaz na bio/lokální dobroty


7. Poukaz na zábavu i vzdělávání - knížky, časopisy, filmy




bottom of page