top of page

Základní zero waste výbava na (vánoční) trhy

Velký vánoční zero waste blog IV.:

Pořiďte si zero waste výbavu, kterou s sebou budete nosit nejen na vánoční či farmářské trhy, ale na jakýkoliv bezobalový nákup.



Je to celkem jednoduché: Do jedné tašky si naskládáte všechny nádoby a obaly, do kterých chcete nakupovat. A když budete vyrážet za nákupy na trhy nebo do obchodů, tašku prostě popadnete a vezmete s sebou. Případně ji ještě můžete strčit do větší tašky nebo batohu, pokud se chystáte rozjet to ve velkém. Po návratu domů nákup pěkně vyložíte – přečtěte si třeba návod, jak správně skladovat potraviny, od Zachraň jídlo –, špinavé nádoby a obaly nejprve omyjete nebo vyperete a ty čisté zase hezky vrátíte do tašky. A máte připraveno na další nákup. Easy peasy.


A co všechno se tak hodí mít v tašce připravené? Úplně ideálně se vybavte tím, co už doma máte, protože používat věci, které jste už jednou pořídili/získali, je nakonec to nejekologičtější řešení. Takže třeba sáčky od minulého nákupu, včetně těch plastových (rozhodně vydrží víc než jen jedno použití). Nebo papírové sáčky od mouky, jako to dělaly naše babičky – na sypané potraviny jsou skvělé (doma je pak přesypete do sklenic). Nebo látkové pytlíky ušité ze starých triček. Skleněné nebo plastové lahve od džusů, šťáv apod. – natočíte do nich doma vodu z kohoutku s sebou nebo v bezobalovém obchodě olej, víno či stáčenou drogerii. Plata od vajec – celkem nepřekvapivě zase na vejce. Hrnek na kafíčko nebo svařák s sebou. Brčko, pokud se bez něj neobejdete. Krabičku na jídlo, příbor a lžičku, pokud chcete na trhu i hodovat. Prostě každý ušetřený kousek jednorázového plastu nebo papíru se počítá. Obzvlášť než všichni prodejci přejdou na alternativní možnosti, jak by už podle nařízení EU správně měli.



Pokukujete-li po stylovější zero waste výbavě, ať už pro sebe, nebo své nejbližší, na výběr máte z rozsáhlého sortimentu výrobků od českých a evropských značek. Představuju vám následujících 22 možností:



Lahve a termosky


1. čistě česká skleněná lahev Drinkit




4. skleněné, bambusové i kovové od česko-švédské rodinné firmy GoodWays


Hrnky, termohrnky a kelímky



7. autorsky zdobený karlovarský porcelán Bílé blaho, MA DECÓR, Vlastně ladné


8. upcyklovaný vintage a retro porcelán Vařím v ateliéru, maluju v kuchyni, Nasysleno a Vlastně ladné




Slámky neboli brčka


10. skleněná i kovová česká brčka Steeblo






Tašky a síťovky





17. plátěné tašky Organikk



Sáčky a pytlíky






Krabičky, boxy a misky



bottom of page