top of page

Vánoční zero waste tipy

Vánoční dárky i adventní dekorace lokálně, udržitelně a šetrně, a navíc kvalitně a esteticky. Nevěříte? Pojďme se v tomto seriálu společně podívat na smysluplné produkty od českých tvůrců, které přinášejí krásu, radost i dobrý pocit a zbytečně nezatěžují přírodu. Nové bezobalové a designové tipy každý týden až do Vánoc.


Pomalu se blíží konec roku a s ním Vánoce. Jsou to kromě jiného svátky, během nichž se bohužel poměrně dost plýtvá. Nechtěné dárky, spousta jednorázových obalů, plastů, vyhozeného jídla, které jste nestihli sníst… Ale jde to i jinak a ani to moc nebolí. Inspiraci můžete načerpat v tomhle blogovém seriálu. Těšit se můžete na tipy na smysluplné vánoční dárky pro děti i dospělé, zero waste adventní dekoraci nebo výbavu na vánoční trhy.



Na úvod se pojďme podívat na pár obecných návrhů, jak si zařídit šetrnější, pomalejší a minimalističtější Vánoce:


1. Zpomalte a nepřehánějte. Vánoce nejsou soutěž. Ani o nejuklizenější byt, ani o největší počet dárků nebo druhů cukroví.


2. Co takhle Vánoce bez dárků? Nebo je to (ještě) příliš alternativní řešení?


3. Nebo alespoň Vánoce bez hmotných dárků? Máte možnost darovat místo věcí zážitky a/nebo čas. Potěšit můžete třeba (společným) kurzem, výletem, večeří, předplatným, lístky na kulturu/sport nebo nabídkou hlídání dětí či psa.


4. Přemýšlejte, hledejte, vybírejte. Lépe jeden promyšlený dárek, o kterém víte, že udělá dotyčnému radost, než dvacet dárků, které nepoužije nebo rovnou vyhodí.


5. Vyrábějte a upcyklujte. „Stejně, největší radost udělá takový dárek, který člověk vyrobí sám – pro toho druhého, z lásky,“ praví se v Pelíškách. Jste-li tvořiví, vrhněte se na domácí výrobu dobrot, kosmetiky nebo třeba šití. Internet je plný návodů.


6. Nakupujte od českých výrobců a zboží s jasným původem. Máme v Česku, případně v Evropě, spoustu šikovných rukou a hlav, takže není úplně nutné nakupovat produkty, které sem letěly přes půl světa a nezřídka mají podezřelé složení a jsou výsledkem dětské nebo nucené práce.


7. Nakupujte bezobalově. Se svojí zero waste výbavičkou zamiřte do bezobalových, designových a farmářských obchodů nebo na trhy.


8. Nakupujte v bazarech, second handech, antikvariátech, starožitnostech nebo reuse centrech. Dají se tam objevit poklady.


9. Investujte do kvalitních věcí, které vydrží. Ušetříte přírodu, čas i peněženku.


10. Vyměňujte. Co třeba propojit vánoční večírek se swapem oblečení, kytek, knížek nebo hraček?










bottom of page