top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraŠtěpánka Podlešáková

Učte se německy pomocí videí

Aktualizováno: 25. 1. 2021

Chcete se učit cizí jazyk zábavnější a efektivnější, ale ne nutně dražší formou? V dnešní době kompjůtrů to není zase takový problém.


Existuje nejméně 10 dobrých důvodů, proč se učit němčinu (a jakýkoliv jiný jazyk) prostřednictvím videí:

  • Naposloucháte si rodilé mluvčí. Nemusíte nutně absolvovat dlouhý a nákladný jazykový kurz v cizině ani měnit vašeho lektora němčiny, který třeba nemá tak skvělý přízvuk a víc než německy na vás mluví česky. Tady taky uslyšíte pravou a nefalšovanou němčinu, ať už ze zpráv nebo z ulice, z Berlína, Bavorska nebo Švýcarska.

  • Uvidíte rodilé mluvčí. Což znamená, že můžete sledovat mimiku a gestiku neboli jak se lidé při mluvení pohybují a tváří, což hodně napomáhá porozumění. Výborné zejména pro vizuální typy.

  • Uslyšíte různé dialekty, sociolekty a idiolekty. Stejně jako Češi častěji spíš nemluví spisovně, ne všichni Němci mluví "Hochdeutsch". A taky každý člověk mluví trochu jinak, má jiný způsob vyjadřování. Čím více mluvčích cizího jazyka potkáte, i když třeba jen virtuálně, tím více si můžete obohatit slovní zásobu, zjistit, na kterých místech a za jakých situací se jak mluví, a najít si pro sebe v daném jazyce polohu, která vám vyhovuje. A nelekejte se – rodilí mluvčí němčiny různým dialektům svého jazyka taky často úplně nerozumí.

  • Ideální pro samouky. Videa si můžete pouštět i sami, bez jazykového lektora nebo učitele. Abyste zapojili nejen pasivní vnímání, ale jazyk používali i aktivně čili dostali ho nejen do ucha, ale i do pusy, můžete si třeba nahlas opakovat jednotlivé promluvy nebo zkoušet odpovídat na otázky, které se ve videu objeví. Dostatečně pomalé video lze také využít jako diktát, tím si zase procvičíte psanou řeč a pravopis.

  • Můžete se učit v pyžamu. Neboli je to i pro lenochy a introverty, nikam kvůli tomu nemusíte chodit, stačí si zapnout počítač.

  • Můžete ušetřit. Hodně videí je na internetu zdarma. (Online) půjčovny videí taky nejsou tak drahé – rozhodně levnější než jazykové kurzy.

  • Video si můžete pouštět opakovaně, zpomaleně, s titulky. Využijte zázraku techniky a pokud potřebujete, video si zpomalte, zastavujte, vracejte se k jednotlivým úsekům. To všechno na rozdíl od živého dialogu lze. Časem se zlepšíte a nebudete to potřebovat, uvidíte. Stejně tak si můžete pomoct pouštěním (automatických) titulků v daném jazyce, takže jednotlivé promluvy zároveň slyšíte i čtete, což napomáhá porozumění. A pak si je zase zkuste vypnout, ať vidíte (nebo spíš slyšíte), jak vám to jde bez nich.

  • Nepotřebujete učebnici. Skoro všechno najdete online. A pokud už učebnici máte, nemusíte ji zahazovat, taky se hodí, jen ji občas odložte.

  • Je to ze života a do života. Jak to řeknou rodilí mluvčí ve skutečnosti? Jak vypadá jejich každodenní život? Tohle nejsou vykonstruované dialogy, takhle se opravdu mluví! Situace, do kterých se můžete běžně dostat, témata, o kterých se můžete běžně bavit.

  • Ušijete si to na tělo, takže vás to bude bavit a motivovat. Štvou vás uměle vytvořené dialogové situace? Chcete se raději dozvědět třeba něco o politice nebo o divadle než o počasí a rodině? Nebo se učit prostřednictvím hudby? V učebnicích a na kurzech jsou témata často daná a nelze je přeskočit, i když vás k smrti nudí. Nesporná výhoda, když si to řídíte sami – vyberte si videa, témata a žánry podle svého vkusu.

Kde hledat a najít zajímavá videa?


Nevyčerpatelným zdrojem videí všeho druhu je YouTube – najdete tu zprávy, reportáže, písničky, videa o vaření, cestování, reklamní spoty, youtubery atd. Stačí zadat do vyhledávání správné heslo (nebojte se používat slovník) a vypadne vám přesně to, co potřebujete. Nastavte si odběr oblíbených kanálů a zajímavá cizojazyčná videa na vás budou vyskakovat pravidelně. A ještě jeden tip: Nastavte si po přihlášení pod ikonkou vpravo nahoře jako jazyk němčinu.



Zpravodajské kanály: ZDFheute Nachrichten, Tagesschau





Filmy a seriály: Netflix, alleskino, Goethe-Institut


A teď už vám jen popřeju: Viel Spaß und Erfolg!



23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page